Advance Beleggen

... voor succesvolle beleggers

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Advance Strategie Grondstoffenstrategie
Advance Grondstoffenstrategie

Jarenlang hebben beleggers weinig oog gehad voor grondstoffen als belegging. Door de komst van opkomende landen als India en China met samen 2,5 miljard consumenten is daar in 2005 verandering in gekomen.

De prijzen van basismetalen en energie zijn in de periode 2005 tot de zomer van 2008 explosief gestegen. De bankencrisis en de daarop volgende recessie in het westen hebben diezelfde grondstoffenprijzen weer doen instorten. Uitzondering vormde goud, die dankzij de bankencrisis haar historisch hoge prijsniveau heeft kunnen handhaven.

Grondstoffen worden gezien als een vroegcyclische belegging. Stijgen de grondstoffenprijzen dan is dat in beginsel de voorbode van economisch herstel en hogere aandelenkoersen.
Deskundigen verwachten dat binnen afzienbare tijd circa 300 mln. inwoners van China en India een zekere welvaart tegemoet gaan. Dat betekent minder fietsen in Shanghai en meer auto's. Voorts zullen velen hun huis gaan verbouwen of kiezen voor een nieuwe woning. Dus meer vraag naar zink, koper, enz.

Advance ziet het als een uitdaging om optimaal te profiteren van stijgende grondstoffenprijzen in tijden van opgaande economie.
De adviezen bevatten bankproducten, al dan niet met 100% hoofdsomgarantie, turbo's (in 2009 86% winstgenomen op een turbo long Brent oil) en gerenommeerde beleggingsfondsen, waaronder Black Rock World Mining. Waarom deze laatste? In tijden dat grondstoffenprijzen stijgen, nemen de koersen van mijnbouwaandelen 3 à 4 maal zo sterk toe. Dit fonds belegt wereldwijd in mijnbouwfondsen.